Spišská Pálenica. Miesto, ktoré nevynechajte pri návšteve Spiša

Početné minerálne pramene, hrady opradené legendami, najstarší barokový kamenný liehovar, unikátne krátery či peniaci Dunajec. Všetkými týmito krásami sa môže pýšiť región Spiša, ktorý je považovaný za jeden z najkrajších na Slovensku. V súčasnosti však jeho návšteva dostáva úplne iný rozmer. Na jeho území, konkrétne v meste Stará Ľubovňa, stojí dnes vôbec najmodernejšia pálenica na Slovensku a jedna z najmodernejších v Európe – Spišská Pálenica. Toto miesto je výnimočné. Nielen svojim dizajnom, technológiami, ale aj históriou, ktorá stojí za jej vznikom.

Miesto, kde sa rodí prítomnosť zrodená v minulosti

Samotné mesto Stará Ľubovňa už v roku 1343 získalo výčapné právo, pričom pálenie alkoholu sa tu výraznejšie rozšírilo v 15. až 16. storočí. Pálilo sa nielen na majetkoch zemepánov, ale aj v mestskom prostredí. Len prvý záznam o výrobe borovičky pochádza z roku 1778 z mesta Spišská Belá a zápisy z tohto obdobia dokonca uvádzajú, že spišská borovička sa v tom čase vyvážala do Rakúska, Čiech či ďalších európskych krajín. Z borovičky sa v tom čase stal jeden z najvyhľadávanejších obchodných artiklov a vďaka nej sa v tom období Spiš zaradil medzi najbohatšie regióny na našom území.
Pálenie alkoholu na Spiši, tak ako ho poznáme dnes, ešte viac spopularizovala v prvej polovici 20. storočia známa liehovarnícka rodina Morgenbesserovcov, ktorá zriadila v centre Starej Ľubovne likérku. V nej vyrábala borovičku, bylinné likéry, vaječný a čokoládový koňak, rum či slivovicu. Liehovarníctvo sa tak opäť, až do komunistického znárodnenia, stalo dôležitým priemyselno-poľnohospodárskym odvetvím na Spiši. Receptúry na výrobu borovičky či ovocných destilátov už v tomto období dosahovali tú najvyššiu kvalitatívnu úroveň. A tá sa zachovala dodnes.

Unikátny proces výroby a degustácie

Pôvodným receptúram len pred pár rokmi vdýchla život práve Spišská Pálenica. V jej priestoroch sa spája prítomnosť, ktorá je zrodená v minulosti. Čo to znamená? Podľa starých receptúr, avšak s najmodernejšími technológiami je tu dnes produkovaný celý rad prémiových ovocných destilátov značky Original Spišská KOSHER, ako aj samotná borovička Original Spišská borovička KOSHER. Tá získala od Európskej komisie v roku 2008 titul Chránené zemepisné označenie, ktoré sa považuje za známku kvality a spotrebiteľa ubezpečuje, že ingrediencie na jej výrobu pochádzajú výlučne zo spišského regiónu. Dodnes ide o jedinú slovenskú liehovinu, ktorá môže toto označenie mať.

Ba navyše, tak ako sme spomenuli v úvode, Spišská Pálenica je výnimočná nielen svojimi receptúrami, avšak aj špičkovou technológiou a  dizajnom, ktoré sú unikátne pre Slovensko aj Európu. Pálenica disponuje dvoma destilačnými zariadeniami, ktoré dokážu za 24 hodín spracovať bezmála 15-tisíc litrov kvasu, čo predstavuje 1 800 – 2 400 litrov 50-percentného ovocného destilátu. Pálenica je viacstupňová, čo sa na vyššej kvalite a čistote ovocných destilátov z radu Original Spišská KOSHER. Vybrané destiláty zrejú v špeciálnych 300-litrových drevených sudoch, pričom špecifikom Spišskej Pálenice sú aj nádrže z francúzskeho dubového dreva, ktoré majú objem až 35-tisíc litrov. Obdobné vybavenie nemá žiadna pálenica v širokom okolí.

Zákutia výroby a degustácie sú dnes otvorené pre verejnosť. Po prehliadke pálenice môžete absolvovať degustáciu prémiových destilátov a borovičky v Spišskej krčme, ktorá je súčasťou pálenice. Nazdravie!

Ďalšie články

Pálenica so svetovými parametrami

Spoločnosť GAS Familia otvorila v Starej Ľubovni novú pálenicu. Hlavným impulzom bola snaha uchovať stáročné tradície liehovarníctva v regióne Spiš. Okrem toho chce firma reagovať na trend návratu zákazníkov ku kvalitným ovocným destilátom. O novej pálenici, ktorá je výnimočná nielen na Slovensku, ale v celej Európe, sme sa rozprávali s generálnym riaditeľom GAS Familia Ing. Štefanom Zimom, PhD.

Zobraziť článok

Spišská pálenica – výnimočná svojou technológiou a nadväzujúca na bohatú liehovarnícku minulosť

Hlboké lesy a slnkom zaliate stráne bohaté na borievky. Ale aj krištáľovo čistá voda z horských prameňov pod majestátnymi Tatrami. To všetko sú atribúty, ktoré na Spiši vytvorili podmienky, aby tu vznikol slovenský národný nápoj – borovička. Práve tento týždeň, na Jána, má tradičný alkohol z borievky svoj sviatok – 24. júna je totiž Medzinárodný deň borovičky.

Zobraziť článok