Početné minerálne pramene, hrady opradené legendami, najstarší barokový kamenný liehovar, unikátne krátery či peniaci Dunajec. Všetkými týmito krásami sa môže pýšiť región Spiša, ktorý je považovaný za jeden z najkrajších na Slovensku. V súčasnosti však jeho návšteva dostáva úplne iný rozmer. Na jeho území, konkrétne v meste Stará Ľubovňa, stojí dnes vôbec najmodernejšia pálenica na Slovensku a jedna z najmodernejších v Európe – Spišská Pálenica. Toto miesto je výnimočné. Nielen svojim dizajnom, technológiami, ale aj históriou, ktorá stojí za jej vznikom.
Miesto, kde sa rodí prítomnosť zrodená v minulosti
Unikátny proces výroby a degustácie
Pôvodným receptúram len pred pár rokmi vdýchla život práve Spišská Pálenica. V jej priestoroch sa spája prítomnosť, ktorá je zrodená v minulosti. Čo to znamená? Podľa starých receptúr, avšak s najmodernejšími technológiami je tu dnes produkovaný celý rad prémiových ovocných destilátov značky Original Spišská KOSHER, ako aj samotná borovička Original Spišská borovička KOSHER. Tá získala od Európskej komisie v roku 2008 titul Chránené zemepisné označenie, ktoré sa považuje za známku kvality a spotrebiteľa ubezpečuje, že ingrediencie na jej výrobu pochádzajú výlučne zo spišského regiónu. Dodnes ide o jedinú slovenskú liehovinu, ktorá môže toto označenie mať.
Ba navyše, tak ako sme spomenuli v úvode, Spišská Pálenica je výnimočná nielen svojimi receptúrami, avšak aj špičkovou technológiou a dizajnom, ktoré sú unikátne pre Slovensko aj Európu. Pálenica disponuje dvoma destilačnými zariadeniami, ktoré dokážu za 24 hodín spracovať bezmála 15-tisíc litrov kvasu, čo predstavuje 1 800 – 2 400 litrov 50-percentného ovocného destilátu. Pálenica je viacstupňová, čo sa na vyššej kvalite a čistote ovocných destilátov z radu Original Spišská KOSHER. Vybrané destiláty zrejú v špeciálnych 300-litrových drevených sudoch, pričom špecifikom Spišskej Pálenice sú aj nádrže z francúzskeho dubového dreva, ktoré majú objem až 35-tisíc litrov. Obdobné vybavenie nemá žiadna pálenica v širokom okolí.