GAS FAMILIA má novú pálenicu aj Spišskú krčmu

Nová špičková pálenica a atraktívna Spišská Krčma. Spoločnosť Gas Familia v Starej Ľubovni vynovuje svoju prevádzku a chce sa viac priblížiť k svojim zákazníkom. Aj preto im ponúka riadené degustácie ovocných destilátov a chce ich učiť, ako ich lepšie spoznať a vychutnávať si ich.

Nová Spišská pálenica, ktorú otvorili v Starej Ľubovni iba pred pár dňami, je výnimočná. A to svojím dizajnom aj modernými technológiami, ktoré sú unikátne pre Slovensko aj Európu. „Pálenica je viacstupňová, čo sa odzrkadľuje aj pri destilátoch, ktoré sú kvalitnejšie a čistejšie. V Spišskej Pálenici máme nainštalované nádrže z francúzskeho dubového dreva, ktoré majú objem až 35 000 litrov. V priestoroch egalizácie Spišskej pálenice disponujeme drevenými sudmi s objemom 300 litrov, kde nám zrejú destiláty,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti GAS Familia, Ing. Štefan Zima, PhD. Firma chce najnovšími investíciami pokračovať v uchovávaní stáročných tradícií liehovarníctva v regióne Spiš a súčasne reagovať na záujem zákazníkov o kvalitné ovocné destiláty.

Unikátne technológie

Proces destilácie je založený na automatizovanom výrobnom systéme. To podľa Štefana Zimu prinieslo výrazné uľahčenie výroby od spracovania cez fermentáciu až po samotnú destiláciu. „Pálenica disponuje dvomi destilačnými zariadeniami. Za 24 hodín sme schopní na obidvoch zariadeniach spracovať 14 400 litrov kvasu, čo predstavuje 1 800 – 2 400 litrov 50-percentného destilátu. Pre zaujímavosť, pri nepretržitej prevádzke pálenice nám to umožňuje ročne spracovať až 5 256 000 litrov kvasu,“ hovorí Zima.

Spišská krčma

Súčasťou objektu novej pálenice je aj ďalší zaujímavý priestor – Spišská krčma. Priestor, ktorý je určený pre návštevníkov, zákazníkov GAS Familie a hlavne fanúšikov ovocných páleniek. „Spišská krčma je súčasťou Spišskej pálenice a je takou „čerešničkou na torte“. Pri jej budovaní sme vychádzali z tradícii, ktoré v regióne Spiš pretrvávajú. V roku 1343 bola Stará Ľubovňa povýšená na kráľovské mesto a získala aj výčapné právo. V tej dobe to malo veľkú hodnotu a prinášalo mestu významné právo dorábať víno, variť pivo a páliť alkohol. Práve aj v tomto roku sa rozšírilo povedomie o krčme Taberna Krempak, ktorá v tom časte stála na území samotného mesta. Stredoveké krčmy a krčmičky boli strediskom spoločenského života. Stretávali sa tu obchodníci, pútnici z blízkych i vzdialených miest, zneli tu rôzne jazyky, vymieňali sa nielen peniaze, ale hlavne informácie. V našom prípade ide o spojenie tradičných materiálov a spišských ľudových znakov. Symbolickými farbami sú červená, žltá a čierna, ktoré sú dominantou interiéru. V súčasnosti Spišská krčma slúži ako reprezentačný a degustačný priestor našej spoločnosti,“ zdôrazňuje generálny riaditeľ. Firma má s týmto atraktívnym priestorom veľké plány. Očakáva sa, že zákazníci budú do Spišskej krčmy prichádzať na riadené degustácie, naučia sa rozpoznávať pravé ovocné destiláty, identifikovať ich pôvod a môžu si tu zakúpiť aj exkluzívne ročníkové destiláty a brandy typické pre spišský región. „Chceme riadenú degustáciu dostať viac do povedomia potenciálnych zákazníkov. Hlavným zmyslom je priblížiť jedinečnú atmosféru degustácie špičkovej kvality priamo u nás, podať odborný výklad, exkurziu, láka do Starej Ľubovne Štefan Zima.

Ďalšie články

Spišská pálenica – výnimočná svojou technológiou a nadväzujúca na bohatú liehovarnícku minulosť

Hlboké lesy a slnkom zaliate stráne bohaté na borievky. Ale aj krištáľovo čistá voda z horských prameňov pod majestátnymi Tatrami. To všetko sú atribúty, ktoré na Spiši vytvorili podmienky, aby tu vznikol slovenský národný nápoj – borovička. Práve tento týždeň, na Jána, má tradičný alkohol z borievky svoj sviatok – 24. júna je totiž Medzinárodný deň borovičky.

Zobraziť článok

Dlhá cesta k modernej pálenici

Národným jedlom Slovákov sú bryndzové halušky. Nápojom, ktorému patrí rovnaký prívlastok, zase borovička. Tento unikátny destilát má u nás stáročnú tradíciu. Jeho základ tvorí borovičkový destilát, vyrobený z plodov borievky obyčajnej. Plody borievky a aj borovička sa často objavujú v ľudovom liečiteľstve pre svoje pozitívne účinky na tráviacu sústavu. Cenené sú aj pre svoje antioxidačné a dezinfekčné pôsobenie.

Zobraziť článok