Pravá a slovenská. Spišská borovička

Tá pravá je len jedna! Spoznáte ju vďaka typickej prenikavej vôni a prirodzene lahodnej jemnej chuti s dozvukmi borievok. Spišská borovička, liehovina chránená zemepisným označením, sa pre svoje výnimočné vlastnosti, špecifickú kvalitu a povesť, ktorú možno pripísať jej prastarému pôvodu, stáva čoraz žiadanejšou – tak na domácom, ako i zahraničnom trhu. V každom jej dúšku rezonuje kus bohatej slovenskej histórie.

Spišská borovička je oveľa viac než len alkoholický nápoj. V historickom a národnom kontexte má nezastupiteľné miesto práve u nás, na Slovensku. Číra tekutina, ktorá postupným lúhovaním plodov alebo vetvičky borievky obyčajnej získava bledožlté sfarbenie, je skutočným slovenským objavom, a na rozdiel od valašiek či bryndze, ktoré majú pôvod v zahraničí, ho takto vníma aj celá Európa.

Už od 18. storočia sa Spiš hrdí tým, že ľuďom priniesol jedno z najväčších bohatstiev regiónu. Borovičku. Ovocie z miestnych lúk a lesov akoby samo dobrovoľne skákalo do sudov. Bol by hriech to nevyužiť. Pálenka z borievok je preto už dlhé roky prirodzene spätá so Spišom. Jej nezameniteľná aróma vyháňa ľudí z domovov a láka ich aj po práci. Jednoducho, ťažko odolať.

Spišská borovička sa na Spiši vyrába viac ako dvesto rokov. Základ tohto výnimočného produktu tvorí borovičkový destilát vyrobený z vybraných plodov borievky obyčajnej (juniperus communis), vysoko kvalitný obilný lieh a voda. Jedinečný spôsob výroby dodáva nápoju nezameniteľnú chuť, arómu a vôňu – atribúty, ktoré potvrdili aj za hranicami Slovenska.

„Borovička je Európskou úniou uznaná ako slovenský národný alkoholický nápoj a nech už by sa borievky pálili kdekoľvek inde, iba destiláty od nás sa môžu hrdo označovať týmto zemepisným označením,“ hovorí vedúca Katedry etnológie a muzeológie Univerzity Komenského, Prof. PhDr. Marta Botíková, CSc. Tá sa nebráni označiť borovičku za „medicínu”, tak, ako ju vnímali naši predkovia.

„Základom kvalitnej borovičky je borievkový destilát, ktorý je vyrobený z jej plodov. Presnú receptúru však poznajú len samotní výrobcovia. Samozrejme, tie najlacnejšie borovičky borievkový destilát ani len nevideli. Obsahujú iba ochucovadlá a podobné umeliny, zatiaľ čo tie kvalitnejšie vyslovene stoja za to,“ upozorňuje Július Forsthoffer zo Združenia výrobcov liehu a liehovín.

„Plody borievky podporujú látkovú premenu a majú antioxidačný účinok. Viažu tuk v črevách a pomáhajú pri chudnutí. Obsahujú éterický olej, cukor, pektín, organické kyseliny a horký glykozid juniperín. Cenia sa pre močopudný a dezinfekčný účinok, hlavne pri liečení neduhov, týkajúcich sa obličiek a močových ciest,“ dodáva vinár a odborník na biochémiu Ján Karkó, čím len potvrdzuje, že borovička sa k svojmu označeniu „prírodný liek“ nedostala náhodou.

Nuž, Šebastián Laur, ktorý v druhej polovici osemnásteho storočia ako prvý pálil z plodov borievky borovičku, veľmi dobre vedel, čo robí. Iste však netušil, čo jeho amatérsky pokus v kôlni na Spiši napokon spôsobí.

Spišská borovička je celá – od hrdla až po dno fľaše – jednoznačne a neodmysliteľne spätá so Spišom. Vyrába sa exkluzívne vo vymedzenom regióne Spiša a všetky starostlivo vybrané suroviny, počnúc spracovanými bobuľami borievky obyčajnej a končiac kvalitným obilným liehom, pochádzajú z tejto rázovitej slovenskej oblasti. V súčasnosti je jediným výrobcom, exportérom a autorom technickej špecifikácie Spišskej borovičky spoločnosť GAS Familia, s.r.o. so sídlom v Starej Ľubovni. Zo Spišskej borovičky sa rokmi stal síce nepísaný, zato do sŕdc patriotov natrvalo vytesaný symbol Slovenska.

Ďalšie články

Za borovičku vďačíme ženám!

Keď sa povie Spišská borovička, veľa Slovákov sa hrdo pobúcha po hrudi a slastne do seba obráti štamperlík. Nikomu však nenapadne zisťovať, kto za prenikavú vôňu a lahodnú chuť nášho národného nápoja vlastne môže. Možno vás prekvapíme, no úslovie o tom, že za všetkým treba hľadať ženu, platí aj v tomto prípade.

Zobraziť článok