Pálenica so svetovými parametrami

Spoločnosť GAS Familia otvorila v Starej Ľubovni novú pálenicu. Hlavným impulzom bola snaha uchovať stáročné tradície liehovarníctva v regióne Spiš. Okrem toho chce firma reagovať na trend návratu zákazníkov ku kvalitným ovocným destilátom. O novej pálenici, ktorá je výnimočná nielen na Slovensku, ale v celej Európe, sme sa rozprávali s generálnym riaditeľom GAS Familia, Ing. Štefanom Zimom, PhD.
Prečo ste sa rozhodli vybudovať vo firme GAS Familia v Starej Ľubovni novú pálenicu?

Chceme uchovávať tradície, pokračovať v nich a približovať širokej verejnosti tradičný spôsob výroby destilátov s využitím moderných technológií.

V čom je vaša nová pálenica výnimočná?

Spišská pálenica je výnimočná svojím dizajnom a najmodernejšími technológiami využívanými pri výrobe ovocných destilátov. Taktiež na Slovensku, ktorá disponuje najväčším objemom destilácie. Pálenica je viacstupňová, čo sa odzrkadľuje aj pri destilátoch, ktoré sú kvalitnejšie a čistejšie. V pálenici máme nainštalované nádrže z francúzskeho dubového dreva, ktoré majú objem až 35 000 litrov. V priestoroch egalizácie spišskej pálenice disponujeme drevenými sudmi s objemom 300 litrov, kde nám zrejú destiláty.

Koľko alkoholu dokážete v pálenici vypáliť?

Pálenica disponuje dvomi destilačnými zariadeniami. Za 24 hodín sme schopní na obidvoch zariadeniach spracovať 14 400 litrov kvasu, čo predstavuje 1 800 – 2 400 litrov 50 % destilátu. Pre zaujímavosť, pri nepretržitej prevádzke pálenice nám to umožňuje ročne spracovať až 5 256 000 litrov kvasu.

V čom je táto technológia inovatívna a ako dokáže uľahčiť prácu vašim zamestnancom?

Celý výrobný proces je založený na automatizovanom výrobnom systéme. To znamená, že pracovníci vo výrobnom procese vystupujú kontrolne. Hlavná činnosť prebieha pomocou naprogramovaného systému. To nám prinieslo uľahčenie celého výrobného procesu od spracovania cez fermentáciu ovocia až po samotnú destiláciu.

Okrem toho, že pálenica má najmodernejšie technológie, má aj krásny dizajn. Prečo bolo pre vás také dôležité vybudovať vizuálne príťažlivé priestory?

V dnešnej dobe sa čoraz viac kladie dôraz na technologické vybavenie a dizajn, a to platí aj u nás. Pre výber vybavenia a zariadenia pálenice sme pozerali na kvalitatívne parametre, ale aj na ich vizuálne vyhotovenie. Spojením moderných a tradičných prvkov využitých v dizajne sme chceli vzdať poctu liehovarníckemu umeniu a tradíciám liehovarníctva na Spiši.

Zlepšila sa spustením pálenice sebestačnosť GAS Familie? A prečo je táto otázka pre vašu firmu podstatná?

Spustenie Spišskej pálenice prispelo k efektivite práce a možnosti zvýšenia objemu produkcie spoločnosti GAS Familia a prinieslo nám nové príležitosti. Medzi najvýznamnejšie radíme prevažne Original Spišskú Borovičku, ktorá je nositeľom Chráneného zemepisného označenia a taktiež certifikát kvality KOSHER pre celý produktový rad spišských ovocných destilátov. To nám prináša impulz pokračovať v tom, čo robíme a naďalej vyrábať a ponúkať produkty, ktoré budú úspešné nielen na slovenskom, ale aj zahraničnom trhu.

Ďalšie články

Dlhá cesta k modernej pálenici

Národným jedlom Slovákov sú bryndzové halušky. Nápojom, ktorému patrí rovnaký prívlastok, zase borovička. Tento unikátny destilát má u nás stáročnú tradíciu. Jeho základ tvorí borovičkový destilát, vyrobený z plodov borievky obyčajnej. Plody borievky a aj borovička sa často objavujú v ľudovom liečiteľstve pre svoje pozitívne účinky na tráviacu sústavu. Cenené sú aj pre svoje antioxidačné a dezinfekčné pôsobenie.

Zobraziť článok

Za borovičku vďačíme ženám!

Keď sa povie Spišská borovička, veľa Slovákov sa hrdo pobúcha po hrudi a slastne do seba obráti štamperlík. Nikomu však nenapadne zisťovať, kto za prenikavú vôňu a lahodnú chuť nášho národného nápoja vlastne môže. Možno vás prekvapíme, no úslovie o tom, že za všetkým treba hľadať ženu, platí aj v tomto prípade.

Zobraziť článok