Nová pýcha GAS FAMILIE: Spišská krčma

Spoločnosť GAS Familia otvorila v Starej Ľubovni novú pálenicu. Je viacstupňová, čo sa prejavuje aj na kvalite destilátov. Pálenica má dve destilačné zariadenia, za 24 hodín dokáže spracovať až 14 400 litrov kvasu. V rámci nových investícií pribudlo v GAS Familii ešte ďalšie atraktívne miesto – Spišská krčma. Prečo vznikla prezradí v rozhovore generálny riaditeľ GAS Familia, Ing. Štefan Zima, PhD.
Aké máte plány s týmto atraktívnym priestorom? Prečo ste v Starej Ľubovni vybudovali Spišskú krčmu?

Spišská krčma je súčasťou Spišskej pálenice a je takou „čerešničkou na torte“. Pri jej budovaní sme vychádzali z tradícii, ktoré v regióne Spiš pretrvávajú. V roku 1343 bola Stará Ľubovňa povýšená na kráľovské mesto a získala aj výčapné právo. V tej dobe to malo veľkú hodnotu a prinášalo mestu významné právo dorábať víno, variť pivo a páliť alkohol. Práve aj v tomto roku sa rozšírilo povedomie o krčme Taberna Krempak, ktorá v tom časte stála na území samotného mesta. Stredoveké krčmy a krčmičky boli strediskom spoločenského života. Stretávali sa tu obchodníci, pútnici z blízkych i vzdialených miest, zneli tu rôzne jazyky, vymieňali sa nielen peniaze, ale hlavne informácie.

V našom prípade ide o spojenie tradičných materiálov a spišských ľudových znakov. Symbolickými farbami sú červená, žltá a čierna, ktoré sú dominantou interiéru. V súčasnosti Spišská krčma slúži ako reprezentačný a degustačný priestor našej spoločnosti.

Aké máte plány s týmto atraktívnym priestorom?

Plány do budúcnosti máme veľké. Samotný priestor bude sprístupnený verejnosti, kde budú mať v rámci prehliadky Spišskej pálenice možnosť zúčastniť sa na riadenej degustácii našich výrobkov. Tá im prinesie poznatky, ako rozpoznať pravý ovocný destilát, identifikovať jeho pôvod a mnohé iné užitočné informácie. Taktiež budú mať možnosť kúpy exkluzívnych ročníkových destilátov, brandy a destilátov typických pre región Spiš.

V Spišskej krčme by mali prebiehať aj riadené degustácie. Vedia si vôbec Slováci vychutnať, poznať, oceniť dobrý destilát? Ako prebiehajú takéto riadené degustácie a čo sa na nich môžu zákazníci dozvedieť?

Chceme riadenú degustáciu dostať viac do povedomia potenciálnych zákazníkov. Hlavným zmyslom riadenej destilácie je priblížiť jedinečnú atmosféru degustácie špičkovej kvality priamo u nás. Podať odborný výklad, exkurziu. Cieľom je, aby ľudia viac spoznali a ocenili dobré ovocné destiláty a ich benefity vyrobené na Slovensku a v regióne Spiš. Zákazníci sa tak môžu dozvedieť o technologických metódach a postupoch, ale aj o senzorických stránkach ako je vôňa, chuť a farba ovocných destilátov. Prostredníctvom toho dokážu vnímať destiláty z iného uhla pohľadu, ktorý im pomocou riadenej degustácie vieme priblížiť.

Ďalšie články