Za borovičku vďačíme ženám!

Keď sa povie Spišská borovička, veľa Slovákov sa hrdo pobúcha po hrudi a slastne do seba obráti štamperlík. Nikomu však nenapadne zisťovať, kto za prenikavú vôňu a lahodnú chuť nášho národného nápoja vlastne môže. Možno Vás prekvapíme, no úslovie o tom, že za všetkým treba hľadať ženu, platí aj v tomto prípade.
Prapôvodné zmienky o borovičke smerujú do malebnej krajinky pod Tatrami, kde bol jej priekopníkom Šebastián Laur. Jeho know-how postupne putovalo od domu k domu, až kumšt s liečivými borievkami dorazil k prahom domácností, kde po ňom siahli podnikavé dievky.
„Alkohol sa veky pálil kade-tade. Borievky, latinsky Juniperus communis, rástli tiež všelikde, ale nikde sa nespracovávali tak, ako práve u nás. Bolo to teda isté špecifikum tunajšieho regiónu. Borovička bola a je naša - a hlavne pre nás. Čudovali by ste sa, ale boli to práve ženy, ktoré sa jej prípravy chopili akoby úplne prirodzene – a svojho času sa jej venovali dokonca viac ako muži,“ objasňuje vedúca Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, Prof. PhDr. Marta Botíková, CSc.

Pálenie borovičky bolo už na začiatku 19. storočia celkom bežnou záležitosťou. Výmyselní Slováci neustále hľadali niečo, v čom by sa od ostatných krajín odlišovali. Čosi neopakovateľné a jedinečné. Vrátili sa teda k vlastným koreňom a siahli po pokladoch prírody, z ktorých sa neskôr vykľul jeden z ich národných symbolov. Spišská borovička.

V umení destilácie sa vyžívali, napodiv, práve zástupkyne nežnejšieho pohlavia. Zásobili sa medenými nádobami a nadšene doma kúzlili. Nielenže dámy rozbehli výnosný biznis, ale zázračným špiritusom obšťastňovali vlastných mužov. Tí im potom znášali aj modré z neba.

„Takto výnimočne podomácky pripravenú lahôdku volali šnaps a tento spôsob pálenia pretrval až do čias, kedy v rámci industrializácie nenastúpili noví a silnejší konkurenti v čele s továrňami a prvými firmami. Práve to, že ľudia mali konečne čosi špeciálne, čím sa vymedzili voči susedom, silne utužilo národné povedomie a kultúrnu identitu. Bolo to dôležité,“ dodáva Botíková.

Dievčatá pre vlastnú potrebu – a neskôr i na predaj – pálili prakticky všetko, čím ich záhrady, lesy a pasienky príroda obdarila. Spišiaci či Rusíni by vedeli rozprávať. Či už to boli tradičné druhy ovocia, horec alebo práve staré známe borievky.

Spišská borovička je celá – od hrdla až po dno fľaše – jednoznačne a neodmysliteľne spätá so Spišom. Vyrába sa exkluzívne vo vymedzenom regióne Spiša a všetky starostlivo vybrané suroviny, počnúc spracovanými bobuľami borievky obyčajnej a končiac kvalitným obilným liehom, pochádzajú z tejto rázovitej slovenskej oblasti. V súčasnosti je výrobcom, exportérom a autorom technickej špecifikácie Spišskej borovičky spoločnosť GAS Familia, s.r.o. so sídlom v Starej Ľubovni. Zo Spišskej borovičky sa rokmi stal síce nepísaný, zato do sŕdc patriotov natrvalo vytesaný symbol Slovenska.

Ďalšie články

Za borovičku vďačíme ženám!

Keď sa povie Spišská borovička, veľa Slovákov sa hrdo pobúcha po hrudi a slastne do seba obráti štamperlík. Nikomu však nenapadne zisťovať, kto za prenikavú vôňu a lahodnú chuť nášho národného nápoja vlastne môže. Možno vás prekvapíme, no úslovie o tom, že za všetkým treba hľadať ženu, platí aj v tomto prípade.

Zobraziť článok

GAS FAMILIA má novú pálenicu aj Spišskú krčmu

Nová špičková pálenica a atraktívna Spišská Krčma. Spoločnosť Gas Familia v Starej Ľubovni vynovuje svoju prevádzku a chce sa viac priblížiť k svojim zákazníkom. Aj preto im ponúka riadené degustácie ovocných destilátov a chce ich učiť, ako ich lepšie spoznať a vychutnávať si ich.

Zobraziť článok