Spišská pálenica – výnimočná svojou technológiou a nadväzujúca na bohatú liehovarnícku minulosť

Na Jána sviatok „tekutej“ borievky

Hlboké lesy a slnkom zaliate stráne bohaté na borievky. Ale aj krištáľovo čistá voda z horských prameňov pod majestátnymi Tatrami. To všetko sú atribúty, ktoré na Spiši vytvorili podmienky, aby tu vznikol slovenský národný nápoj – borovička. Práve tento týždeň, na Jána, má tradičný alkohol z borievky svoj sviatok – 24. júna je totiž Medzinárodný deň borovičky.

Región Spiša sa môže pochváliť tým, že tu produkujú ako jediní na Slovensku výrobok s chráneným zemepisným označením – Originál Spišská KOSHER Borovička, čo znamená, že táto borovička pochádza výlučne z tejto lokality. Všetky jej zložky sú domáce, zo Spiša a liehovina sa vyrába priamo v Spišskej pálenici. Tento atribút – alkohol s chráneným zemepisným označením, je zapísaný a potvrdený aj v rámci Európskej únie. Stalo sa tak v roku 2008. Spišská borovička je v tomto európskom zozname jediným slovenským zástupcom v kategórii liehovín. Výrobca originálneho produktu – Spišská Pálenica v Starej Ľubovni, navyše prevzala pôvodné, tradičné receptúry z kedysi známej likérky Morgenbesserovcov, ktorí pôsobili v meste do polovice 20. storočia. Zakladatelia spoločnosti si dobre uvedomovali, aký je to poklad, aké dôležité je mať tú správnu a poctivú receptúru.

Len dve v Uhorsku

Keď už sme pri tej histórii, spomeňme, že prvý doteraz známy záznam o výrobe borovičky v regióne Spiša pochádza z roku 1778. A už vtedy bola unikátna – v rámci celého Uhorského kráľovstva sa vyrábala len v dvoch župách – v Spišskej a Šopronskej. V súčasnosti je územie bývalej Šopronskej župy rozdelené medzi Maďarsko a Rakúsko. Zaujímavé je tiež, že v minulosti sa nikdy vo všeobecnosti nehovorilo o borovičke z Uhorska, ale o borovičke zo Spiša. Muži potom spišskú borovičku prinášali do Rakúska, Čiech a aj do ďalších európskych krajín. Podľa historikov bola výroba borovičky na Spiši v druhej polovici 18. storočia natoľko známa za hranicami regiónu, že sa táto informácia dostala do viacerých dobových encyklopédií či štatistík hospodárskeho charakteru, vydávaných v Bratislave, Viedni, Budíne, St. Petersburgu, Lipsku, Göttingene, Weimare, Pešti a vo Varšave. Borovička zo Spiša bola v tom čase vďaka svojej vysokej kvalite vyhľadávaným obchodným artiklom.

Ako vzniká pravá borovička

Všetci tento lahodný alkoholický nápoj poznáme, veď je považovaný za národný nápoj Slovákov. Viete však, ako vzniká? „Základom borovičky sú plody borievky obyčajnej – drobné bobule modročiernej farby. Tie najprv pozbierame, očistíme, usušíme, rozdrvíme a necháme niekoľko dní fermentovať. Potom nasleduje destilácia borovičkovej „zápary“. Jej výsledkom je prvý destilát a borievková silica, ktorá sa ako vedľajší produkt destilácie oddelí. Celý proces destilácie sa zopakuje ešte raz a vznikne finálny borovičkový destilát s koncentráciou alkoholu okolo sedemdesiat percent. Borovičkový destilát pridáme do nášho liehu vyrobeného z obilia dopestovaného priamo na Spiši. No a pravá spišská borovička je na svete,“ opisuje v krátkosti „alchýmiu“ výroby generálny riaditeľ spoločnosti Ing. Štefan Zima PhD. Zároveň upozorňuje, čím sa borovička líši od džinu. „Základom pre oba nápoje sú síce borievky, avšak zásadný rozdiel je v technologickom procese. Borovička obsahuje čistý borievkový destilát, ktorý sa zjemňuje liehom. Gin je vyrobený maceráciou nielen borievok, ale aj rôznych bylín, prípadne iných prísad v liehu. Preto má gin intenzívnejšiu arómu, no menej výraznú chuť. Pri borovičke je to opačne – má plnšiu chuť a menej rozvitú arómu.“

Na zdravie!

Takto si zvykneme povedať, keď dvíhame pohárik s alkoholickým nápojom. Treba povedať, že pri borovičke, ak sa pije s mierou, má toto želanie aj opodstatnenie. Borovička bola totiž už        v minulosti vyhľadávaná pre svoje liečivé účinky. Odporúčala sa predovšetkým pri tráviacich ťažkostiach, čo platí aj dnes. Na „pretrávenie“ ťažkého, mastného jedla v malom množstve uľaví žalúdku. Už v minulosti sa tento alkohol považoval za akýsi „životabudič“, a to nielen medzi pospolitým ľudom, ale aj v šľachtických kruhoch, ba dokonca na samotnom cisárskom dvore. Zaujímavosťou je, že okrem tráviacich ťažkostí sa borovička odporúča aj pri problémoch            s obličkami. Samozrejme, v rozumnej miere.

Chutí aj Kanaďanom

„Nadviazali sme na bohatú liehovarnícku minulosť na Spiši a slávne tradície. Original Spišská Borovička dnes patrí k našim najkvalitnejším a najvýznamnejším produktom,“ zdôrazňuje generálny riaditeľ spoločnosti, ktorá ročne vyprodukuje až 15 miliónov fliaš alkoholu. Treba však povedať, že spoločnosť GAS Familia, ktorej súčasťou je Spišská Pálenica má vo svojom portfóliu celkovo viac ako 330 produktov. Medzi najúspešnejšie a najobľúbenejšie patria kolekcie ORIGINAL SPIŠSKÁ, GORAL TRADIČNÁ, SPIŠ ORIGINAL a GORAL VODKA MASTER. Kvalita týchto značiek je každoročne korunovaná mnohými oceneniami doma aj za hranicami. Okrem chráneného zemepisného označenia spoločnosť získala certifikát kvality KOSHER pre celý produktový rad spišských ovocných destilátov vyrábaných v Spišskej pálenici. Možno vás prekvapí, že o pravú spišskú borovičku majú okrem Slovákov obrovský záujem napríklad aj Kanaďania.

Pálenica s výnimočnou technológiou

Spišská pálenica je výnimočná svojím dizajnom a pri výrobe destilátov využíva najmodernejšie technológie. Pálenica disponuje dvomi destilačnými zariadeniami s objemom 2 x 1200 litrov. Za 24 hodín sú schopní na obidvoch zariadeniach spracovať 14 400 litrov kvasu, čo predstavuje    1 800 – 2 400 litrov 50-percentného destilátu. Pri nepretržitej prevádzke pálenice to umožňuje ročne spracovať až vyše 5,2 milióna litrov kvasu. Pálenica je viacstupňová, čo sa následne odzrkadlí na kvalite destilátov. Vyrobené destiláty môžu zrieť v drevených dubových sudoch      s objemom 300 litrov, pričom celková kapacita skladovania destilátov je zatiaľ 150-tisíc litrov destilátu. V Spišskej pálenici majú aj päť nádrží z francúzskeho dubového dreva, s objemom až 35-tisíc litrov. V týchto nádržiach sa destiláty skladujú, dozrievajú a chuť sa sceľuje. Celý výrobný proces je automatizovaný. To firme prinieslo uľahčenie celého výrobného procesu od spracovania cez fermentáciu až po samotnú destiláciu.

Symbol pravých Slovákov

Spišská borovička je celá – od hrdla až po dno fľaše – jednoznačne a neodmysliteľne spätá so Spišom. Vyrába sa exkluzívne vo vymedzenom regióne Spiša a všetky starostlivo vybrané suroviny, počnúc spracovanými bobuľami borievky obyčajnej a končiac kvalitným obilným liehom, pochádzajú z tejto rázovitej slovenskej oblasti. V súčasnosti je výrobcom, exportérom a autorom technickej špecifikácie Chráneného zemepisného označenia Spišskej borovičky spoločnosť GAS Familia, s. r. o. so sídlom v Starej Ľubovni. Zo Spišskej borovičky sa rokmi stal síce nepísaný, zato do sŕdc patriotov natrvalo vytesaný symbol Slovenska.

Ďalšie články

Za borovičku vďačíme ženám!

Keď sa povie Spišská borovička, veľa Slovákov sa hrdo pobúcha po hrudi a slastne do seba obráti štamperlík. Nikomu však nenapadne zisťovať, kto za prenikavú vôňu a lahodnú chuť nášho národného nápoja vlastne môže. Možno vás prekvapíme, no úslovie o tom, že za všetkým treba hľadať ženu, platí aj v tomto prípade.

Zobraziť článok

Spišská pálenica – výnimočná svojou technológiou a nadväzujúca na bohatú liehovarnícku minulosť

Hlboké lesy a slnkom zaliate stráne bohaté na borievky. Ale aj krištáľovo čistá voda z horských prameňov pod majestátnymi Tatrami. To všetko sú atribúty, ktoré na Spiši vytvorili podmienky, aby tu vznikol slovenský národný nápoj – borovička. Práve tento týždeň, na Jána, má tradičný alkohol z borievky svoj sviatok – 24. júna je totiž Medzinárodný deň borovičky.

Zobraziť článok