Poradíme vám, ako spoznať a správne si vychutnať kvalitnú slivovicu

Pravá slivovica patrí na Slovensku do top trojice najobľúbenejších ovocných destilátov. Na jej výrobu, konzumáciu, či degustáciu existujú špeciálne pravidlá.

Počet Slovákov, ktorí uprednostňujú prémiový destilát, sa rokmi postupne zvyšuje. Liehovarníci však upozorňujú, že rozpoznať ho na prvý pohľad nie je jednoduché, existujú však triky, ako to zistiť.

Tipy, ako spoznať kvalitnú slivovicu

Základ je hneď na úvod rozlíšiť to, či si do nákupného košíka chceme pridať liehovinu alebo ovocný destilát. Základom pre výrobu liehoviny je lieh, pri ovocnom destiláte výlučne ovocie. A tu prichádzajú na rad spomínané triky. To, či ide o pravý ovocný destilát, zistíte rýchlo – má v obchodnom názve príponu „ica“. Iba destilát vyrobený výlučne z ovocia môže na základe platnej legislatívy niesť názov s touto príponou. Je to jednoduché – základom pravej slivovice sú zrelé slivky a základom liehoviny, ktorá nesie názov slivka, je lieh a slivková aróma.
Ako však rozpoznať kvalitný destilát od toho menej kvalitného? „Pravé destiláty majú rovnaké zloženie, pred jeho kúpou tak zákazník pohľadom na ingrediencie nevie presne určiť, či ide o prémiový destilát, pretože dnes už aj menej kvalitný destilát môže byť drahší. Preto vždy radíme, aby spotrebitelia hľadali také produkty, pri ktorých sa výrobca zaväzuje dodržiavať štandardy kvality pri jeho výrobe. Najlepšie je, keď je už samotný proces výroby certifikovaný a produkty nesú certifikát kvality, akým je napríklad označenie Kosher,“ upozorňuje Ing. Ján Obrtal, majster destilácie zo Spišskej Pálenice, kde sa okrem iného výraba aj Original Spišská Slivovica KOSHER.

Označenie Kosher totiž potvrdzuje celosvetovo vysokú kvalitu výrobkov. Takéto produkty sú vyrábané za presne určených pravidiel a vo všeobecnosti platí, že konzumácia Kosher potravín vedie k zdravšiemu životnému štýlu a spotrebitelia si ich vyberajú práve preto, že sú zárukou kvality, bezpečnosti a chuti. „Produkcia našich KOSHER destilátov prebieha pod rabínskym dohľadom Ortodox Union Kosher. Je to certifikačná agentúra so sídlom v New Yorku, ktorá certifikuje približne 70% potravín na celom svete a potvrdzuje najvyššiu kvalitu destilátov Original Spišská KOSHER. Len pre zaujímavosť – na ich výrobu máme v Spišskej Pálenici vyčlenenú samostatnú výrobnú linku, kde sa nevyrábajú iné produkty, iba tie KOSHER,“ uvádza Ing. Ján Obrtal, majster destilácie.

Mýty o ovocných destilátoch

Čo sa teda pridáva do pravej slivovice? Nič. Jej základ tvorí dobre vykvasené ovocie, ktoré musí byť pri zbere zrelé, aby sa jeho zrelosť podpísala na jemne sladkastej chuti destilátu a jeho príjemnej vôni. „V neposlednom rade musí byť destilát aj dobre vypálený, pričom netreba zabudnúť na to, že každá dobrá slivovica musí aj zrieť. Čím dlhšie, tým je chuť lepšia. Original Spišskú slivovicu KOSHER nechávame zrieť minimálne jeden rok,“ spresňuje Ing. Ján Obrtal zo Spišskej Pálenice.

Upozorňuje zároveň na jeden fakt, ktorý panuje naprieč spoločnosťou po desaťročia – takzvané retiazkovanie, o ktorom sa v minulosti hovorilo, že určuje kvalitu dobrej slivovice, je mýtus. „Kvalitu ovocného destilátu určuje výlučne ovocie a spôsob výroby.“

Ďalším mýtom, ktorý je podľa liehovarníkov potrebné vyvrátiť, je to, že čím väčším počtom destilácií slivovica prejde, tým je kvalitnejšia. Pravda je však taká, že vyšší počet destilácií dopomáha k tomu, že sa zo slivovice vytráca prirodzená chuť a vôňa ovocia a tým sa viac približuje k obyčajnému liehu. „Original Spišská slivovica KOSHER je destilovaná výlučne jedenkrát, pričom na tento proces využívame zariadenia Arnold Holstein. Ide o najmodernejšie a energeticky najúspornejšie destilačné zariadenia na trhu. Kvalita destilačných zariadení je jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú prémiovosť destilátu,“ spresňuje Ing. Ján Obrtal zo Spišskej Pálenice a dodáva, že ročne len na Slovensku predajú viac ako 100-tisíc litrov Original Spišskej Slivovice KOSHER, ktorá je obľúbená vo všetkých krajinách Vyšehradskej štvorky.

Degustovanie slivovice je skutočné majstrovstvo

Ako sa má slivovica správne piť či degustovať? Liehovarníci zo Spišskej Pálenice prezrádzajú, že v tomto smere robia ľudia množstvo chýb, čím sa pripravujú o možnosť spoznať skutočne kvalitný destilát.
Mnohých to možno prekvapí, ale slivovica má mať pri servírovaní izbovú teplotu, približne 16°C – 22°C. „V žiadnom prípade by ste ju nemali podávať ani piť chladenú
a už vôbec nie zmrazenú. Podchladením síce môžeme zakryť chyby destilátu, ale prichádzame o to najcennejšie – vôňu a chuť po ovocí, z ktorého je destilát vyrobený,“ hovorí Ing. Ján Obrtal, majster destilácie v Spišskej Pálenici.
K slivovici by ste nemali jesť pikantné ani korenisté jedlá a aspoň dve hodiny pred degustáciou sa neodporúča pitie kávy či fajčenie, pretože môžu otupiť vaše chuťové bunky.

Ďalšie články